top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBjørnar Morønning

Facebook og Instagram er slettet!

I 2020 er det vanskelig å se for seg at en fotograf skal kunne overleve uten sosiale medier. Instagram er den mest effektive plattformen for å dele bilder og skape engasjement for sine bilder. Facebook på sin side er verdens mest brukte nettsider, og er vel så stor plattform for markedsføring som Instagram. Hvordan kan jeg, som selvstendig næringsdrivende fotograf, finne på å slette disse kanalene?


Som jeg gjorde hver eneste morgen, åpnet jeg for et par uker siden både Facebook og Instagram før øynene mine var klar for å møte dagen. I det jeg leste beskjeden fra Instagram til meg den morgenen, trodde jeg ikke at jeg var våken enda. I følge Instagram hadde jeg brutt deres retningslinjer og derfor blokkert bedriftsbrukeren min fra å kjøpe annonseplass. Sammen med den informasjonen, fikk jeg beskjed om at begrunnelsen og dokumentasjonen var sendt på e-post, og at jeg hadde rett til å klage.


Nå, betydelig mer våken, gransket jeg alle e-postadresser knyttet til bedriften min - innbokser, søppelposter og spam-filtre. Jeg har ikke fått noen begrunnelse eller dokumentasjon for utestengingen. Naturligvis valgte jeg da å skrive inn en klage på funksjonen de hadde lagt opp til nettopp dette. Påfallende nok, etter at jeg hadde skrevet en liten (respektfull) kraftsalve, fikk jeg feilmelding om at det har vært mistenkelig aktivitet på profilen min og at jeg må identifisere meg selv. Jeg ble ikke tilbudt noen funksjon eller instrukser for hvordan jeg skulle gjøre dette. Nå var det nok!


Som fotograf er jeg avhengig av å kunne kjøpe reklameannonser, for å kunne hente jobber, skape oppmerksomhet rundt prosjektene mine eller øke oppslutningen til mine kanaler. Når jeg må hoppe over murvegger for å kunne bruke Instagram og Facebook (samme gjaldt der), føler jeg at det ikke er verdt min tid eller energi. Likevel gråter jeg ingen tårer over å kunne slutte med både Instagram og Facebook.


Periodevis har jeg tatt pauser fra sosiale medier. Fra tid til annen har jeg deaktivert kontoene eller slått av mobilen når jeg trenger en pause fra endeløs scrolling. Det har vært fint, men jeg har alltid funnet tilbake til disse plattformene, som har tatt så mye av hverdagen min. I tillegg til å bruke timevis på å bla fra ende til ende, har det konstante behovet for validering gått løs på både gleden av å dele arbeidet mitt og egen selvfølelse.


Nå er jeg klar for å ha en hverdag uten press for hva slags bilder jeg skal ta eller hvordan jeg skal føle meg. I vår tid vil det selvfølgelig være mye jeg gir avkall på med å slette sosiale medier. Samtidig har jeg fått mer energi til å gjøre de tingene jeg virkelig vil, både med og uten kamera. Jeg kommer derfor til å bruke hjemmesiden til å dele bilder jeg tar i hverdagen, enten det er knyttet til jobb eller ikke. På den måten føler jeg at jeg kan spre innholdet mitt til de som virkelig bryr seg om hva jeg har å vise. Jeg teller ikke likes og det er deilig!


Håper du er interessert i å følge med det jeg har å vise frem!


Takk!


PS: Hvis du vil at jeg skal dele erfaringene som måtte komme uten Facebook og Instagram, si ifra. Tipper jeg har endel tanker rundt det om et par måneder.

45 visninger0 kommentarer
bottom of page