top of page
Søk
  • Forfatterens bildeBjørnar Morønning

Krigsseilas, fransk riviera og TV 2

Julebrusen begynner å komme i butikken (altfor tidlig), så da er det vel på tide med en oppsummering av høsten. Det har kanskje vært de mest innholdsrike månedene i min fotokarriere, og ikke minst min unge journalistkarriere. Det har blitt endel jobb for NTB, deltakelse på VII Masterclass i Frankrike, ansettelse i TV 2 og spikret praksisplass som journalist i både innenriks og utenriksavdelingen til TV2. Gud bedre.


For NTB har jeg vært utenfor komfortsonen og fotografert kjendisfest under TV2s 30-årsfeiring. Jeg har fotografert Brann mot Rosenborg i kvinnenes toppserie i fotball. Men det mest minnerike oppdraget for NTB hittil kom da jeg skulle dekke en pressesceanse med Sjøforsvaret og Kystvakten. Sammen med NRK, TV 2 og Bergens Tidende ble NTBs utsending (hei!) med på seilas fra Sjøkrigsskolen i Bergen tiI Equinors oljeraffineri på Mongstad. Der møtte vi Kystvakten for deilig mat, intervjuer og fotografering sammen med Sjøforsvaret, som hadde skysset oss i sine korvetter.


Halvveis på vei tilbake til Haakonsvern, mottar Sjøforsvaret et mayday-anrop om en kantret båt i Sogn, ca. 1,5 - 2 timer fra der vi var, gitt at korvetten snudde nesen nord og kjørte i maks hastighet på 60 knop. Noe den gjorde. Bølgene rev ned TV-en fra veggen og sendte heller pressedeligasjonen veggimellom. 7 minutter unna fikk vi beskjed om at hovedredningssentralen hadde kontroll, så korvetten snudde og kjørte hjem igjen. En av de tre ombord omkom i ulykken. Det er en av de mest actionfylte dagene på jobb jeg har hatt.

("Saken" fortsetter etter bildene)


Det sto veldig til kontrast fra å spasere på den franske rivieraen og snakke med fotografer. Det amerikanske fotobyrået VII har vært å et halvt år langt masterclass, som går ut på å utvikle 20 fotojournalister/fotografer fra hele verden gjennom et prosjekt. Formålet er å gjøre oss til bedre fotografer, og i fotobyråets sjette utgave av kurset fikk jeg være med. Rundt månedsskiftet til oktober dro jeg til Arles i Sør-Frankrike for en langhelg på første av totalt tre samlinger.


Der møtte jeg vanvittig dyktige fotografer fra hele verden, både fra VII og fra andre fotografer i lignende situasjoner som meg selv. Det var utrolig inspirerende! Prosjektet jeg skal jobbe med vil jeg ikke avsløre offentlig helt enda, fordi jeg skal bruke et halvt år på det. Men det jeg kan si er at det tar for seg et betent tema, forhåpentligvis fra en litt annen vinkel. Bare det å få så tett oppfølging fra et verdenskjent fotobyrå, og å være blant kun 20 fra hele verden, er helt utrolig. Det føles virkelig som om jeg er på riktig vei i karrieren!

Men også her hjemme utvikler karrieren seg fort. TV 2 lyste ut en stilling hvor de ser etter fotojournalister i Bergen på tilkallingsbasis. Det gjøres utrolig mye spennende i TV 2, så jeg tenkte at jeg kunne alltids prøve og se. Resultatet er at jeg har blitt fotojournalist i TV 2! Jeg gleder meg utrolig til å bli endel av et veldig profesjonelt miljø og jobbe jevnere med både foto og video i min hverdag. Det kommer også veldig godt med når jeg skal ut i praksis gjennom journalistikkstudiet.


Etter nyttår skal vi utplasseres i en nyhetsredaksjon over en periode på 2 x 8 uker. TV 2 har tatt meg inn i varmen der også, hvor jeg skal tilbringe en periode i innenriksavdelingen og en i utenriksavdelingen. Jeg vil veldig gjerne jobbe utenriks i fremtiden som en multimedial potet, og jeg tror innsikt og erfaring fra begge redaksjonene vil tjene meg godt både kortsiktig og langsiktig. Det blir derfor et travelt halvår, men fy som jeg gleder meg!


Selv om disse månedene har vært veldig surrealistiske, er det enda mer surrealistisk å tenke på hvor jeg startet, sammenlignet med alt dette som har skjedd nå. Jeg minnes veldig godt at jeg jobbet både som fotograf og kameramann tilnærmet frivillig i Oslo før pandemien. Jeg husker veldig godt reisen over fjellet for å filme fotballkamper for penger, noe som var stort den gangen. Og i fremtiden håper jeg at jeg også kan se tilbake på denne perioden og bli like overrasket over hvor langt det har gått.


Jeg gleder meg til fortsettelsen. Du hører først om den her!


- Bjørnar

20 visninger0 kommentarer
bottom of page